Wspaniała zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów, z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami i porem. Doprawiona chilli, papryczką piri-piri, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Jest gęsta, bardzo aromatyczna i sycąca. Najlepiej smakuje z grzankami. Zdrowa, przepyszna i pachnąca. Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
- 350 gr czerwonej soczewicy,
- 4 średnie marchewki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- pomidory z puszki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, chilli i papryczki piri-piri (ilość w zależności od preferencji co do ostrości, my dodaliśmy 1/3 łyżeczkę chilli i 2 małe papryczki), 2-3 łyżki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, można doprawić także odrobiną maggi.
Wykonanie:
Soczewicę namaczamy przez około pół godziny w ok. 3/4 l. wody. Marchewki, pietruszkę i pora kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w ok. 2 l. wody z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i posiekanego czosnku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, gotujemy w oddzielnym garnuszku w lekko osolonej wodzie. Soczewicę razem z wodą, w której się moczyła dodajemy go garnka i gotujemy przez ok. 15 minut. Pomidory drobno siekamy i wlewamy do zupy razem z zalewą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i również dodajemy. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami, a następnie dodajemy stopniowo koncentrat pomidorowy, aż osiągniemy intensywny smak i kolor. Gotujemy razem około 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając jeszcze wodą! Soczewica prawie zupełnie się rozpadnie, dzięki czemu zupa osiągnie cudowną, gęstą konsystencję
.
.
SMACZNEGO!