10 czerwca 2013

Zupa z czerwoną soczewicą

Wspaniała zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów, z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami i porem. Doprawiona chilli, papryczką piri-piri, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Jest gęsta, bardzo aromatyczna i sycąca. Najlepiej smakuje z grzankami. Zdrowa, przepyszna i pachnąca. Czy można chcieć czegoś więcej?



Składniki:

- 350 gr czerwonej soczewicy,
- 4 średnie marchewki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- pomidory z puszki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, chilli i papryczki piri-piri (ilość w zależności od preferencji co do ostrości, my dodaliśmy 1/3 łyżeczkę chilli i 2 małe papryczki), 2-3 łyżki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, można doprawić także odrobiną maggi.

Wykonanie:

Soczewicę namaczamy przez około pół godziny w ok. 3/4 l. wody. Marchewki, pietruszkę i pora kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w ok. 2 l. wody z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i posiekanego czosnku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, gotujemy w oddzielnym garnuszku w lekko osolonej wodzie. Soczewicę razem z wodą, w której się moczyła dodajemy go garnka i gotujemy przez ok. 15 minut. Pomidory drobno siekamy i wlewamy do zupy razem z zalewą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i również dodajemy. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami, a następnie dodajemy stopniowo koncentrat pomidorowy, aż osiągniemy intensywny smak i kolor. Gotujemy razem około 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając jeszcze wodą! Soczewica prawie zupełnie się rozpadnie, dzięki czemu zupa osiągnie cudowną, gęstą konsystencję

.
SMACZNEGO!

6 czerwca 2013

Czekoladowe naleśniki z serkiem włoskim i brzoskwiniami

Dość rzadko jadamy słodkie obiady, jednak czekoladowe naleśniki z brzoskwiniami i waniliowym serkiem bardzo przypadły nam go gustu. Dzięki sporej ilości kakao ciasto nabrało pięknej barwy i aromatu. Z kolei brzoskwinie świetnie przełamują słodycz nadzienia. Oczywiście równie dobrze można dodać truskawki, jagody albo inne ulubione owoce. Pięknie i smakowicie, zarówno na obiad, deser jak i kolację. 


Składniki:

Naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- jajko,
- 3 łyżki kakao,
- 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- łyżeczka oleju
- jeśli ciasto wydaje się za mało słodkie można dodać łyżkę zagęszczonego mleka z tubki albo cukru.

Nadzienie:
- ser typu włoskiego albo twarogowy (ok. 200 gr),
- serek homogenizowany waniliowy (ok, 150 gr),
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- puszka brzoskwiń,

Wykonanie:

Mąkę, jajko, cukier waniliowy i kakao miksujemy stopniowo dolewając mleko. Dodajemy łyżeczkę oleju i ewentualne zagęszczone mleko lub cukier i miksujemy jeszcze przez minutę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Nadzienie: Ser włoski rozcieramy widelcem, dodajemy serek homogenizowany i w razie potrzeby cukier waniliowy, mieszamy aż osiągniemy jednolitą konsystencję. 




Usmażone naleśniki smarujemy cienką warstwą sera i układamy na nim pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, a następnie zwijamy.



SMACZNEGO!

3 czerwca 2013

Kurczak w cieście

Bardzo lubimy kurczaka w cieście. Jemy go zazwyczaj z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego chilli. Wbrew pozorom przyrządzenie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Smakuje świetnie zarówno z ryżem, jak i frytkami albo po prostu z ulubioną surówką. Z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom. Polecamy i zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka,
- szklanka mleka,
- jajko,
- 10 czubatych łyżek mąki,
- sól, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, oliwa z oliwek, - olej do smażenia.

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z dodatkiem czosnku, soli i ostrej papryki. W miseczce przygotowujemy ciasto - rozmącamy mleko z jajkiem, solimy, przyprawiamy curry i kurkumą. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą i bardzo gęstą konsystencję (w razie potrzeby możemy dodać więcej mąki). 
Na patelni rozgrzewamy dobrze olej (powinno być go około 1 cm). Kawałki kurczaka maczamy dokładnie w cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron aż uzyskają złocisty kolor. Usmażone kawałeczki obowiązkowo odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku!

Kurczaka w cieście szczególnie lubimy maczać w ostrym sosie, jednak każdy inny ulubiony sos dobrze sprawdzi równie dobrze!


SMACZNEGO!