23 grudnia 2013

Blok czekoladowy z żurawiną i orzechami

Blok czekoladowy wielu osobom przypomina smak dzieciństwa. Ten wytwór sztuki cukierniczej miał w czasach słusznie minionych zastąpić niedostępną czekoladę. Warto sięgnąć do tego przepisu także dzisiaj, zmodyfikować - dodając ulubione dodatki (my dodaliśmy suszoną żurawinę, która wspaniale przełamała intensywną słodycz czekoladowej masy) oraz orzechy włoskie. Z pewnością zasmakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom. Pyszny i prosty w wykonaniu deser bez pieczenia!


Składniki:

- kostka margaryny (najlepiej Palma),
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie, można dodać po prostu więcej kakao zamiast czekolady),
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 6, 7 opakowań małych herbatniczków ("bebe"),
- garść suszonej żurawiny,
- 8 orzechów włoskich (plus kilka do dekoracji).

Wykonanie:

Margarynę roztapiamy w garnku, dosypujemy cukier, następnie dolewamy mleko i mieszamy. Dodajemy kakao oraz pokruszoną czekoladę i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Czekamy aż masa lekko przestygnie, po czym wsypujemy do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy suszoną żurawinę (można ją wcześniej namoczyć 15 minut w ciepłej wodzie), rozdrobnione orzechy włoskie oraz pokruszone herbatniki. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do formy (u nas keksówka o wymiarach 25x12x8 cm). Blok należy pozostać na noc w lodówce, by zastygnął.



SMACZNEGO!