23 maja 2014

Pstrąg łososiowy z warzywami

Maj upływa pod znakiem szparagów i ryb. Tym razem kolej na pstrąga - jedną z moich ulubionych ryb. Tutaj w towarzystwie duszonych warzyw i świeżego szpinaku zaprawionego pomidorami. Pysznie i zdrowo. 

P.S. na zdjęciu nareszcie udało nam się wykorzystać piękną deskę z przekrojonego pnia :-)



Składniki (dla 2 osób):

- świeży filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 gr.)
- ulubione warzywa (najlepiej świeże - korzystajmy z uroków wiosny, ale mrożone też się sprawdzą),
- kilka dużych garści świeżych liści szpinaku,
- kilka pomidorów z puszki wraz z zalewą,
- nieduża cebula, 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, świeży koperek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Fileta dzielimy na dwie części i doprawiamy w ulubiony sposób - u nas marynata z oliwy, soku z cytryny i koperku. Szpinak siekamy i dusimy razem z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, a następnie zaprawiany pomidorami z puszki i doprawiamy do smaku. Warzywa gotujemy lub podduszamy na patelni. Pstrąga smażymy z obu stron na rumiano. 
Serwujemy w towarzystwie warzyw i szpinaku. 


SMACZNEGO!

6 maja 2014

Kiełbaski z piekarnika - czyli co zrobić, gdy pogoda pokrzyżuje grillowe plany

W tym roku majówka (a w zasadzie pogoda) przyniosła wiele rozczarowań. Zamiast słońca i 25 stopni w cieniu mieliśmy deszcz, na zmianę z wiatrem, a jeśli nawet pojawiało się słońce to temperatura i tak nie zachęcała do biesiadowania w plenerze. W takiej sytuacji - gdy wszelki grillowy asortyment wypełnia lodówkę, warto sięgnąć po przepis na białe kiełbaski zapiekane z cebulką w sosie z musztardy i miodu. Plan B w przypadku braku pogody zachęcającej do rozpalenia grilla. Jednak bardzo smaczny, więc do wykorzystania także jako plan A.

pieczona biała kiełbasa























Składniki:

- 3 białe kiełbaski (lub więcej - zależności od potrzeb i wielkości naczynia do pieczenia),
- 5 łyżek musztardy gorczycowej ("z kuleczkami") - my użyliśmy 3 łyżki meksykańskiej i 2 łyżki ziołowej,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- cebula,
- sól, olej rzepakowy.

Wykonanie:

Cebulę kroimy w półplasterki i przez chwilę dusimy na patelni z odrobiną oleju aż lekko zmięknie. Kiełbaski - w całości lub przekrojone wzdłuż na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wykładamy cebulę. W miseczce mieszamy musztardę z miodem i także przedkładamy na kiełbaski i cebulę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) aż całość ładnie się zarumieni. 


SMACZNEGO!

3 maja 2014

Łosoś i zielone szparagi


Tak wygląda majowe kulinarne niebo! 
(szkoda słów na opisy - trzeba spróbować!)



Składniki (dla 2 osób):

- ok. 400 gr świeżego fileta z łososia,
- pęczek zielonych szparagów,
- świeży koperek,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- 1/2 łyżeczki cukru. 


Wykonanie:  

Marynata: w miseczce mieszany 4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą. 

Filet z łososia dzielimy na dwa kawałki, solimy, a następnie smarujemy marynatą - zostawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej jednak rybę przygotować dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc w lodówce).

Szparagi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy zdrewniałe części łodyżek (mniej więcej 1/3 długości). Gotujemy je ok. 10-13 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru, najlepiej na stojąco w wysokim garnku, tak aby główki znajdowały się nad wodą; ewentualnie na leżąco - całe zakryte wodą. 

W tym samym czasie na patelni smażymy łososia - na rumiano z obu stron (jeżeli mamy taką możliwość, łososia możemy upiec na grillu). Ugotowane szparagi wrzucamy na kilka minut na patelnię, na której chwilę wcześniej lekko podsmażyliśmy na oliwie posiekany czosnek. 

Łososia serwujemy w towarzystwie szparagów i cytryny, aby w razie potrzeby jeszcze go nią doprawić.



SMACZNEGO!