Maj upływa pod znakiem szparagów i ryb. Tym razem kolej na pstrąga - jedną z moich ulubionych ryb. Tutaj w towarzystwie duszonych warzyw i świeżego szpinaku zaprawionego pomidorami. Pysznie i zdrowo.
P.S. na zdjęciu nareszcie udało nam się wykorzystać piękną deskę z przekrojonego pnia :-)
Składniki (dla 2 osób):
- świeży filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 gr.)
- ulubione warzywa (najlepiej świeże - korzystajmy z uroków wiosny, ale mrożone też się sprawdzą),
- kilka dużych garści świeżych liści szpinaku,
- kilka pomidorów z puszki wraz z zalewą,
- nieduża cebula, 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, świeży koperek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Fileta dzielimy na dwie części i doprawiamy w ulubiony sposób - u nas marynata z oliwy, soku z cytryny i koperku. Szpinak siekamy i dusimy razem z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, a następnie zaprawiany pomidorami z puszki i doprawiamy do smaku. Warzywa gotujemy lub podduszamy na patelni. Pstrąga smażymy z obu stron na rumiano.
Serwujemy w towarzystwie warzyw i szpinaku.
SMACZNEGO!