21 kwietnia 2014

Pancakes (amerykańskie naleśniki na kefirze)

Zawsze kojarzą mi się z amerykańskimi filmami (jak pewnie wszystkim...). Pancakes serwowane są zazwyczaj na śniadanie. Ułożone w pokaźny kopczyk, sowicie polane syropem klonowym, obowiązkowo z kawałeczkiem masła, które topi się pod wpływem ciepła. U nas w wersji nieco spolszczonej, lżejszej - na kefirze. Pysznie smakowały posmarowane kremem czekoladowym z dodatkiem rumu i świeżą pomarańczą ułożoną na wierzchu, która przełamywała ogrom słodyczy. Super także na deser.


Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- szklanka kefiru (albo maślanki),
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem lub blenderem. Ciasto musi być bardzo gęste - w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Pożądanej wielkości placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (można bez dodatku oleju, ten który jest w cieście wystarcza, aby nie przywierały).

SMACZNEGO!

10 kwietnia 2014

Smak chleba razowego z pastą awokado

Oto nasza ulubiona wersja popularnej pasty z awokado - najbardziej "tłustego" i niesamowicie zdrowego owocu. Awokado zmiksowane z serem feta, odrobiną czosnku i ostrymi papryczkami jest pyszne i niezwykle kremowe. Pasta świetnie smakuje rozsmarowana na chlebie oraz jako dip do surowych warzyw lub krakersów. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, doskonała zarówno na śniadanie jak i na imprezę

.

Składniki:

- dojrzałe, miękkie awokado,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sok wyciśnięty z 1/3 limonki,
- 2 małe ostre papryczki (np. piri-piri), jeśli lubimy ostrzejsze - dodajemy więcej,
- szczypta oregano i tymianku.


Wykonanie:

Awokado obieramy i pozbawiamy pestki, kroimy na kawałki, dodajemy sok z limonki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozkruszony ser feta, rozdrobniony czosnek i papryczki (wcześniej usuwamy z nich nasionka), następnie dalej miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy oregano i tymiankiem. Pasta świetnie smakuje z chlebem razowym i np. zielonym ogórkiem.

Jak w tytule posta, do posłuchania:
 
SMACZNEGO!