19 maja 2013

Zasmażka


Wiele potraw wymaga wykonania zasmażki. Od jej konsystencji zależy to, czy danie będzie udane.  
Oto nasz niezawodny sposób na zasmażkę:

Składniki:

- tłuszcz - w zależności od potrawy - z wysmażonego wędzonego, surowego boczku (fasolka po bretońsku, kapuśniak) lub cebulki (kapusta zasmażana),
- 5 czubatych łyżek mąki,
- zimna woda.

Wykonanie:

Mąkę rumienimy na tłuszczu aż osiągnie złocisty kolor:

 
Zarumienioną mąkę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygnie (!) łączymy z zimną wodą. Mieszamy rozcierając grudki aż osiągniemy idealnie gładką konsystencję. 


Teraz możemy być pewni, że po jej dodaniu do naszej potrawy nie pojawią się żadne grudki.

2 komentarze:

  1. Kochani, bardzo, bardzo Wam dziękuję za ten sposób na zasmażkę :) W końcu, nareszcie! dania "zasmażko-konieczne" nie stanowią dla mnie problemu:) Czekam na kolejne wpisy:)pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis pomógł w zasmażkowym problemie;-))) Pozdrawiamy cieplutko:-)

      Usuń