Wiele potraw wymaga wykonania zasmażki. Od jej konsystencji zależy to, czy danie będzie udane.
Oto nasz niezawodny sposób na zasmażkę:
Składniki:
-
tłuszcz - w zależności od potrawy - z wysmażonego wędzonego, surowego
boczku (fasolka po bretońsku, kapuśniak) lub cebulki (kapusta
zasmażana),
- 5 czubatych łyżek mąki,
- zimna woda.
Wykonanie:
Mąkę rumienimy na tłuszczu aż osiągnie złocisty kolor:
Zarumienioną
mąkę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygnie (!) łączymy z
zimną wodą. Mieszamy rozcierając grudki aż osiągniemy idealnie gładką
konsystencję.
Teraz możemy być pewni, że po jej dodaniu do naszej potrawy nie pojawią się żadne grudki.
Kochani, bardzo, bardzo Wam dziękuję za ten sposób na zasmażkę :) W końcu, nareszcie! dania "zasmażko-konieczne" nie stanowią dla mnie problemu:) Czekam na kolejne wpisy:)pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że przepis pomógł w zasmażkowym problemie;-))) Pozdrawiamy cieplutko:-)
Usuń