21 kwietnia 2014

Pancakes (amerykańskie naleśniki na kefirze)

Zawsze kojarzą mi się z amerykańskimi filmami (jak pewnie wszystkim...). Pancakes serwowane są zazwyczaj na śniadanie. Ułożone w pokaźny kopczyk, sowicie polane syropem klonowym, obowiązkowo z kawałeczkiem masła, które topi się pod wpływem ciepła. U nas w wersji nieco spolszczonej, lżejszej - na kefirze. Pysznie smakowały posmarowane kremem czekoladowym z dodatkiem rumu i świeżą pomarańczą ułożoną na wierzchu, która przełamywała ogrom słodyczy. Super także na deser.


Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- szklanka kefiru (albo maślanki),
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem lub blenderem. Ciasto musi być bardzo gęste - w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Pożądanej wielkości placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (można bez dodatku oleju, ten który jest w cieście wystarcza, aby nie przywierały).

SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Z kefirem próbowałam i są o niebo lepsze od takich na mleku :) pyszna górka Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba jako jedyni jadamy naleśniki na obiad. w ogole obiad na słodko. hm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko, u mnie faktycznie dość rzadko, ale też się zdarzają na obiad naleśniki... i na słodko i na słono - na słono częściej:-)))

      Usuń
    2. chodzi mi o 'polskość' słodkich obiadów.

      Usuń
  3. Z kefirem nie robiłam, ale pora spróbować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pankejki, czasem sama w domu robie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałeś o jajkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, dzięki za czujność - już poprawiam:-)

      Usuń
  7. Rewelacyjny pomysł! Bardzo fajny sposób dla tych, którzy nie wiedzą jakie walentynkowe pyszności przygotować. Można takie naleśniki zrobić w kształcie serduszek? :)

    OdpowiedzUsuń