23 maja 2014

Pstrąg łososiowy z warzywami

Maj upływa pod znakiem szparagów i ryb. Tym razem kolej na pstrąga - jedną z moich ulubionych ryb. Tutaj w towarzystwie duszonych warzyw i świeżego szpinaku zaprawionego pomidorami. Pysznie i zdrowo. 

P.S. na zdjęciu nareszcie udało nam się wykorzystać piękną deskę z przekrojonego pnia :-)



Składniki (dla 2 osób):

- świeży filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 gr.)
- ulubione warzywa (najlepiej świeże - korzystajmy z uroków wiosny, ale mrożone też się sprawdzą),
- kilka dużych garści świeżych liści szpinaku,
- kilka pomidorów z puszki wraz z zalewą,
- nieduża cebula, 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, świeży koperek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Fileta dzielimy na dwie części i doprawiamy w ulubiony sposób - u nas marynata z oliwy, soku z cytryny i koperku. Szpinak siekamy i dusimy razem z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, a następnie zaprawiany pomidorami z puszki i doprawiamy do smaku. Warzywa gotujemy lub podduszamy na patelni. Pstrąga smażymy z obu stron na rumiano. 
Serwujemy w towarzystwie warzyw i szpinaku. 


SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Fantastyczne danie! Ryba w takim towarzystwie to rarytas! Zaintrygował mnie szpinak z pomidorami, jak go robisz, masz gdzieś przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. łosoś to jest rarytas sam w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradłabym chętnie na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem jak dziś przyrządzić moją rybkę, zrobię a'la pstrąg z uwielbiamy.blogspot.com ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, wpadłabym do Ciebie na takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń