10 maja 2013

Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą


Kolejna obiadowa propozycja, tym razem mięsna. Roladki z piersi kurczaka wypełnione farszem ze szpinaku, czarnych oliwek oraz sera feta. W naszej wersji podane z kaszą gryczaną i tradycyjną mizerią.
 
Doskonały sposób na przekonanie do szpinaku wszystkich tych, którzy dotychczas na jego widok kręcili nosem.


Składniki (dla dwóch osób):

- pojedyncza duża pierś z kurczaka,
- 150 gram szpinaku (najlepiej świeży, ale mrożony też się sprawdzi),
- ok. 50 gram sera feta,
- kilkanaście czarnych oliwek,
- 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, rozmaryn, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

Wykonanie:
Pierś dzielimy na 2 lub 3 filety w zależności od jej wielkości, następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Przygotowujemy marynatę, mieszając oliwę z papryką ostrą i słodką, rozmarynem, granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą; nacieramy nią filety. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak i pokrojone w plasterki oliwki; całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i dusimy przez kilka minut. Cienką warstwę farszu układamy na mięsie, na brzegu, od którego zaczniemy zwijać roladkę, układamy rozdrobnioną fetę. Filety zawijamy w roladki, brzegi spinamy wykałaczkami. Smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich możliwych stron. Gdy mięso przestanie być surowe, delikatnie wyjmujemy wykałaczki, po czym smażymy jeszcze kilka minut do osiągnięcia rumianej barwy.


Tak roladki prezentują się na patelni:

 A tak w towarzystwie kaszy gryczanej i mizerii (z ogórka zielonego i jogurtu naturalnego):
 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pyszne roladki, chętnie bym spróbowała. Na pewno przygotuję takie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia, są wdzięczne w przygotowaniu, nie mówiąc o jedzeniu... ;-)

    OdpowiedzUsuń