22 maja 2013

Zielony makaron z tuńczykiem i papryczkami piri-piri

Miłość od pierwszego kęsa. Idealne wyważenie smaków i kolorów. Zielony, szpinakowy makaron, czarne oliwki i tuńczyk. Całość dopełniona dobrą oliwą, czosnkiem, a przede wszystkim ostrymi papryczkami piri-piri. Danie wiosenne i lekkie, choć z ognistym temperamentem. Naszym zdaniem doskonałe. Świetnie sprawdzi się w wersji kolacyjnej, ale na obiad pasuje równie dobrze. Polecamy, warto się zakochać.


Składniki:

- opakowanie świeżego makaronu szpinakowego (ok. 500 gr.),
- puszka tuńczyka (w kawałkach),
- czarne oliwki (prawie cały słoiczek),
- 5 małych papryczek piri-piri (będzie dość ostre, ale śmiało można dodać więcej, jeśli lubimy bardziej pikantną kuchnię),
- 3 duże ząbki czosnku,
- sól, słodka papryka, oliwa z oliwek (5 dużych łyżek), cytryna.


Wykonanie:

Czosnek siekamy i smażymy przez chwilę na rozgrzanej oliwie, dodajemy rozdrobnione papryczki piri-piri i dalej smażymy ok. 2 minuty. Oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, następnie dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i odrobiną słodkiej papryki. Pod koniec dodajemy tuńczyka (razem z olejem lub zalewą) i ostrożnie mieszamy. 

Danie już na talerzu koniecznie skrapiamy odrobiną soku z cytryny, co świetnie podkreśli smak.


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Piękne kolorki,fajne zestawienie. Do zdrowego i tak podanego nie trzeba mnie namawiać. Super! Pozdrawiam Viola

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie to wygląda, chyba wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosimy dać później znać, czy smakowało:-) Pozdrawiamy:-)

    OdpowiedzUsuń