Dość rzadko jadamy słodkie obiady, jednak czekoladowe naleśniki z brzoskwiniami i waniliowym serkiem bardzo przypadły nam go gustu. Dzięki sporej ilości kakao ciasto nabrało pięknej barwy i aromatu. Z kolei brzoskwinie świetnie przełamują słodycz nadzienia. Oczywiście równie dobrze można dodać truskawki, jagody albo inne ulubione owoce. Pięknie i smakowicie, zarówno na obiad, deser jak i kolację.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- jajko,
- 3 łyżki kakao,
- 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- łyżeczka oleju
- jeśli ciasto wydaje się za mało słodkie można dodać łyżkę zagęszczonego mleka z tubki albo cukru.
Nadzienie:
- ser typu włoskiego albo twarogowy (ok. 200 gr),
- serek homogenizowany waniliowy (ok, 150 gr),
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- puszka brzoskwiń,
Wykonanie:
Mąkę, jajko, cukier waniliowy i kakao miksujemy stopniowo dolewając mleko. Dodajemy łyżeczkę oleju i ewentualne zagęszczone mleko lub cukier i miksujemy jeszcze przez minutę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Nadzienie: Ser włoski rozcieramy widelcem, dodajemy serek homogenizowany i w razie potrzeby cukier waniliowy, mieszamy aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
Usmażone naleśniki smarujemy cienką warstwą sera i układamy na nim pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, a następnie zwijamy.
SMACZNEGO!
Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
Dziękujemy:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam naleśników... Wasze wyglądają CUDNIE!! Zjadłabym i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też jakoś zapomniałam o nich, a te wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smakowicie <3
OdpowiedzUsuńAż muszę je jak najszybciej zrobić :D
http://linde-lo.blogspot.com/
Witaj, chciałabym się dowiedzieć na ile naleśników jest ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy te naleśniki można mrozić ?
OdpowiedzUsuń