10 czerwca 2013

Zupa z czerwoną soczewicą

Wspaniała zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów, z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami i porem. Doprawiona chilli, papryczką piri-piri, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Jest gęsta, bardzo aromatyczna i sycąca. Najlepiej smakuje z grzankami. Zdrowa, przepyszna i pachnąca. Czy można chcieć czegoś więcej?



Składniki:

- 350 gr czerwonej soczewicy,
- 4 średnie marchewki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- pomidory z puszki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, łyżeczka kurkumy, chilli i papryczki piri-piri (ilość w zależności od preferencji co do ostrości, my dodaliśmy 1/3 łyżeczkę chilli i 2 małe papryczki), 2-3 łyżki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, można doprawić także odrobiną maggi.

Wykonanie:

Soczewicę namaczamy przez około pół godziny w ok. 3/4 l. wody. Marchewki, pietruszkę i pora kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w ok. 2 l. wody z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i posiekanego czosnku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, gotujemy w oddzielnym garnuszku w lekko osolonej wodzie. Soczewicę razem z wodą, w której się moczyła dodajemy go garnka i gotujemy przez ok. 15 minut. Pomidory drobno siekamy i wlewamy do zupy razem z zalewą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i również dodajemy. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami, a następnie dodajemy stopniowo koncentrat pomidorowy, aż osiągniemy intensywny smak i kolor. Gotujemy razem około 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając jeszcze wodą! Soczewica prawie zupełnie się rozpadnie, dzięki czemu zupa osiągnie cudowną, gęstą konsystencję

.
SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. zrobię w przyszłym tyg, teraz mam w garnuszku pyszny rosołek :) znam troszkę inny przepis, ale chętnie spróbuję czegoś nowego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, nominuję Cię do Liebster Award (http://nietylkokuchnia.blogspot.com/2013/06/troszke-o-mnie.html)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie!:-) Kilka nominacji nam się już zebrało, niedługo postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania:-) pozdrawiamy cieplutko:-)

      Usuń
  3. zjadłabym teraz taką pożywną zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. soczewica w wersji na ostro, oj tak poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kilkakrotnie miałam ochotę zrobić zupkę z soczewicy bo wygląda świetnie... ale zawsze jak szłam do sklepu zapomniałam ją kupić hehe muszę sobie na czole napisać!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie zupy, choć soczewicowa to mi się kojarzy najbardziej z jesienią albo zimą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, taka zupka zimową porą jest niezastąpiona - rozgrzewa:-)

      Usuń
  7. W takiej wersji nie jadłam,ale spróbuję,bo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. soczewicę dodać do garnka z warzywami i gotujemy? Czy w oddzielnym?

    OdpowiedzUsuń