26 lipca 2013

Babeczki z kremem budyniowym

Byłoby grzechem nie wykorzystać sezonowych letnich owoców. Maliny, truskawki, czy jagody stanowią doskonałe uzupełnienie domowych wypieków. Takie owoce szczególnie ładnie prezentują się na kruchych babeczkach z jasnym kremem budyniowym oraz wspaniale przełamują jego słodycz. Dzisiaj postanowiliśmy skorzystać z rosnących w ogródku malin. Brzoskwiniowo-truskawkowego aromatu dostarczyła nam z kolei pyszna herbata z zaprzyjaźnionej internetowej herbaciarni kipersmaku.pl, którą raczyliśmy się przy okazji jedzenia babeczek.

Składniki:

Babeczki:
- 350 gr mąki,
- 200 gr margaryny,
- 2 żółtka,
- 100 gr cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego.

Krem:
- 1/2 litra mleka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej.

Wykonanie:

Babeczki: margarynę siekamy z mąką i cukrem, a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Gdy się już ochłodzi wykładamy nim foremki do babeczek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Upieczone babeczki dekorujemy kremem i owocami.

Krem: 1,5 szklanki mleka mieszamy z cukrem waniliowym i zagotowujemy. Jajko i żółtko rozcieramy z cukrem, a następnie dodajemy resztę mleka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Tak powstałą i starannie wymieszaną masę dodajemy do gotującego się mleka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. 

SMACZNEGO!

Po więcej herbacianych inspiracji zapraszamy tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz