6 sierpnia 2013

Makaron z zielonym pesto

Od momentu, gdy poznaliśmy na nie przepis (za sprawą Judyty, którą serdecznie pozdrawiamy!) - stało się jednym z naszych ulubionych dań. Cały jego urok tkwi w prostocie i wyrazistym smaku, który chyba nigdy nie może się znudzić. Istnieje wiele wariacji na temat pesto, jednak naszym zdaniem to pesto bazyliowe połączone ze świeżymi pomidorami i cebulką jest najlepsze na świecie

RADA: przy wyborze pesto nie warto sugerować się ceną, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład - powinno być w nim około 40% bazylii (im więcej tym lepiej), oliwa z oliwek, orzeszki pinii i ser parmezan. Ważne, aby oliwa nie była zastąpiona olejem, parmezan - goudą, a orzeszki piniowe - słonecznikiem. Oczywiście można też przygotować własne pesto, na które przepis przedstawimy niedługo.


Składniki (dla dwóch głodnych osób):

- 3/4 opakowania makaronu spaghetti (lub innego ulubionego),
- 5 pomidorów,
- 1 średnia cebula,
- ok. 3 łyżki zielonego bazyliowego pesto,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.

Wykonanie:  

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ze szczyptą soli na oliwie. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do cebuli. Całość dusimy tak długo aż pomidory prawie zupełnie się rozpadną, a nadmiar soku odparuje. Przyprawiamy pieprzem i solą. W garnku z lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy gotujemy makaron (al dente), po czym dodajemy go na patelnię i dokładnie mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pesto i starannie łączymy z makaronem (gdy okaże się to koniecznie - dosalamy). Gorący makaron możemy posypać parmezanem. Do makaronu z pesto doskonale pasuje białe półwytrawne wino.



 SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Strasznie mi się podobają akie kratkowane serwetki, ale u mnie nigdzie ich nie widzę..albo jestem ślepa ;p
    A makaron - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba powinny znaleźć się tu małe pozdrowienia dla mnie:P he!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:-) Ale pomyślałam, że będą zbiorczo przy następnym przepisie, w którym udział będą brały imieninowe szklanki od Ciebie:-)

      Usuń
    2. już nie przesadzajmy, bo się zarumienię:)

      Usuń
  3. porada się przyda, czasem robię jednak pesto, nie tylko z bazylii ale często z natki pietruszki albo z koperku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My czasami też próbujemy różnych wariacji z pesto, ale ostatecznie zawsze najchętniej sięgamy po bazylkę:-) chociaż z koperku jeszcze nie mieliśmy okazji próbować:-)

      Usuń
  4. Ależ smaczne, a przy tym proste jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki makaronik to z wielką przyjemnością pochłonęłabym :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju pesta i kuchnię włoską :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O raaany! Pesto,parmezan, makaron, to jest to, co lubię najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń