Oto nasza ulubiona wersja popularnej pasty z awokado - najbardziej "tłustego" i niesamowicie zdrowego owocu. Awokado zmiksowane z serem feta, odrobiną czosnku i ostrymi papryczkami jest pyszne i niezwykle kremowe. Pasta świetnie smakuje rozsmarowana na chlebie oraz jako dip do surowych warzyw lub krakersów. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, doskonała zarówno na śniadanie jak i na imprezę
.
.
Składniki:
- dojrzałe, miękkie awokado,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sok wyciśnięty z 1/3 limonki,
- 2 małe ostre papryczki (np. piri-piri), jeśli lubimy ostrzejsze - dodajemy więcej,
- szczypta oregano i tymianku.
Wykonanie:
Awokado obieramy i pozbawiamy pestki, kroimy na kawałki, dodajemy sok z limonki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozkruszony ser feta, rozdrobniony czosnek i papryczki (wcześniej usuwamy z nich nasionka), następnie dalej miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy oregano i tymiankiem. Pasta świetnie smakuje z chlebem razowym i np. zielonym ogórkiem.
Jak w tytule posta, do posłuchania:
Jak w tytule posta, do posłuchania:
SMACZNEGO!
Fajny pomysł:)nigdy takiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńOpisz, opowiedz jaki jest ten smak?:)
OdpowiedzUsuńtaki: mmmmmm, mmmmiaaaam, mmmmm! mogę dokładkę? :-)))
Usuńmmm... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne masłeko z avocado, ale Twoje bogatsze w smaki :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne awokadełko! chętnie zmiksuję awokado z fetą, doda trochę słonego smaku i kremowości.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Monika
Boskie smarowidło:) nie mieszałam jeszcze z fetą, ale chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)