10 kwietnia 2014

Smak chleba razowego z pastą awokado

Oto nasza ulubiona wersja popularnej pasty z awokado - najbardziej "tłustego" i niesamowicie zdrowego owocu. Awokado zmiksowane z serem feta, odrobiną czosnku i ostrymi papryczkami jest pyszne i niezwykle kremowe. Pasta świetnie smakuje rozsmarowana na chlebie oraz jako dip do surowych warzyw lub krakersów. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, doskonała zarówno na śniadanie jak i na imprezę

.

Składniki:

- dojrzałe, miękkie awokado,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1/2 ząbka czosnku,
- sok wyciśnięty z 1/3 limonki,
- 2 małe ostre papryczki (np. piri-piri), jeśli lubimy ostrzejsze - dodajemy więcej,
- szczypta oregano i tymianku.


Wykonanie:

Awokado obieramy i pozbawiamy pestki, kroimy na kawałki, dodajemy sok z limonki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozkruszony ser feta, rozdrobniony czosnek i papryczki (wcześniej usuwamy z nich nasionka), następnie dalej miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy oregano i tymiankiem. Pasta świetnie smakuje z chlebem razowym i np. zielonym ogórkiem.

Jak w tytule posta, do posłuchania:
 
SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł:)nigdy takiej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Opisz, opowiedz jaki jest ten smak?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki: mmmmmm, mmmmiaaaam, mmmmm! mogę dokładkę? :-)))

      Usuń
  3. mmm... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne masłeko z avocado, ale Twoje bogatsze w smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne awokadełko! chętnie zmiksuję awokado z fetą, doda trochę słonego smaku i kremowości.
    pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie smarowidło:) nie mieszałam jeszcze z fetą, ale chętnie wypróbuję Twój przepis.

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń