16 maja 2013

Kurczak po chińsku w sosie curry z makaronem ryżowym

Przepadamy za domową chińszczyzną. Jest pięknie kolorowa, bez porównania smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza niż kupiona w budce. W naszej wersji na pierwszy plan wybija się przyprawa curry. To w niej ugotowaliśmy makaron ryżowy oraz na jej bazie przyrządziliśmy zawiesisty sos

Jest pięknie, kolorowo i smakowicie. 


Składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka,
- 1 opakowanie ulubionego makaronu ryżowego,
- 1 opakowanie ulubionej mieszanki mrożonych warzyw (gdy zależny nam na czasie) lub świeże warzywa np. marchew, brokuł, czerwona papryka, kukurydza, zielona fasolka szparagowa, kiełki fasoli, celula.
- oliwa z oliwek, czosnek granulowany, pół kostki rosołowej, sól, pieprz, przyprawa do kuchni chińskiej, curry, ostra papryka i inne ulubione.
Sos:
- 300 ml wrzątku,
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki curry
- sól do smaku.

Wykonanie:
 Kurczaka kroimy w plasterki lub w kostkę, przez chwilę marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku i soli, po czym smażymy na złocisty kolor. Warzywa wrzucamy na odrobinę rozgrzanej oliwy i chwilkę prażymy, następnie dolewamy wodę (tak aby warzywa były w połowie nią zakryte), dodajemy pół kostki rosołowej i dusimy kilka minut. Gdy woda odparuje, a warzywa zmiękną, dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej, odrobinę kurkumy, ostrą paprykę oraz solimy do smaku. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, wsypujemy odrobinę soli i łyżeczkę curry. Kiedy makaron zmięknie odcedzamy.
Sos:
W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i curry, gdy składniki są dobrze rozmieszane, wlewamy na wrzątek i energicznie mieszany aż sos nabierze gęstości i zagotuje się. Doprawiamy solą do smaku.

Sos wlewamy na patelnię, dodajemy makaron i całość delikatnie mieszany. 


Oto jak nasz orientalny przysmak prezentuje się na talerzu:

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Przepis super, wyszło rewelacyjnie mimo, że musiałam wprowadzić kilka zmian z racji braku składników. Zamiast makaronu ryżowego był zwykły, a jako warzywa wykorzystałam mieszankę chińską. Wyszło pycha i będę wracać do przepisu:) pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo się cieszymy, że smakowało:-))) Pewnie, że składniki można stosować wymiennie w zależności od zawartości lodówki bądź upodobań:-) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. A to nie jest czasem makaron sojowy ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam, to użyliśmy ryżowego, teoretycznie powinien być biały, ale do wody dosypaliśmy curry i dlatego się zabarwił. Ale z pewnością sojowy też się bardzo dobrze nada do tego dania:-)

      Usuń
  4. ... kasujecie posty wskazujące waszą ignorancje w zakresie kuchni i gotowania?
    daleko tak nie zajedziecie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. gotowanie z użyciem kostek rosołowych... masakra... i ludzie to czytają i co najgorsze - gotują w taki sposób... bleeee

    OdpowiedzUsuń