Danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację. Smakuje wyśmienicie nie tylko z ryżem, więc polecamy łączenie także z innymi dodatkami, w zależności od upodobań.
Na talerzu, ser u boku aromatycznych pomidorków, na tle żółtego ryżu prezentuje się doskonale. Smakuje niebiańsko.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 serki camembert,
- 2 woreczki długoziarnistego ryżu,
- 1 jajko,
- 2 pomidory,
- kilkanaście listków świeżej bazylii,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, ostra papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia.
Wykonanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i curry. W miseczce rozmącamy
jajko, doprawiamy solą, rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii,
posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Na talerzyk wysypujemy
bułkę tartą. Serki obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce, po czym
ponownie w jajku i bułce. Pomidorki kroimy na plasterki, skrapiamy
odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy listki bazylii oraz sól i pieprz do
smaku.
Serki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż nabiorą pięknego, złotego
koloru. Serwujemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem ryżu oraz
pomidorową surówką.
SMACZNEGO!
No muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuń