10 maja 2013

Panierowany ser camembert z ryżem curry i bazyliowymi pomidorami



Danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację. Smakuje wyśmienicie nie tylko z ryżem, więc polecamy łączenie także z innymi dodatkami, w zależności od upodobań.

Na talerzu, ser u boku aromatycznych pomidorków, na tle żółtego ryżu prezentuje się doskonale. Smakuje niebiańsko.



Składniki (dla dwóch osób):
- 2 serki camembert,
- 2 woreczki długoziarnistego ryżu,
- 1 jajko,
- 2 pomidory,
- kilkanaście listków świeżej bazylii,
- bułka tarta,
- oliwa z  oliwek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, ostra papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia.

Wykonanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i curry. W miseczce rozmącamy jajko, doprawiamy solą, rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii, posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Serki obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce, po czym ponownie w jajku i bułce. Pomidorki kroimy na plasterki, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
Serki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Serwujemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem ryżu oraz pomidorową surówką.

SMACZNEGO!

1 komentarz: