3 czerwca 2013

Kurczak w cieście

Bardzo lubimy kurczaka w cieście. Jemy go zazwyczaj z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego chilli. Wbrew pozorom przyrządzenie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Smakuje świetnie zarówno z ryżem, jak i frytkami albo po prostu z ulubioną surówką. Z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom. Polecamy i zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka,
- szklanka mleka,
- jajko,
- 10 czubatych łyżek mąki,
- sól, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, oliwa z oliwek, - olej do smażenia.

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z dodatkiem czosnku, soli i ostrej papryki. W miseczce przygotowujemy ciasto - rozmącamy mleko z jajkiem, solimy, przyprawiamy curry i kurkumą. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą i bardzo gęstą konsystencję (w razie potrzeby możemy dodać więcej mąki). 
Na patelni rozgrzewamy dobrze olej (powinno być go około 1 cm). Kawałki kurczaka maczamy dokładnie w cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron aż uzyskają złocisty kolor. Usmażone kawałeczki obowiązkowo odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku!

Kurczaka w cieście szczególnie lubimy maczać w ostrym sosie, jednak każdy inny ulubiony sos dobrze sprawdzi równie dobrze!


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. To co jest jedną z ważniejszych rzeczy na blogach kulinarnych - zdjęcia! u Was są cudne i aż zachęcają do wypróbowania, dziś mój obiad będzie wyglądał tak jak tutaj :)) no może warzywka z patelni jeszcze dodam, bo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie dziękujemy! Warzywka sprawdzą się idealnie jako dodatek:-) Już niedługo kolejna porcja przepisów i zdjęć:-) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. pysznie i pięknie podany kurczak :)

    OdpowiedzUsuń