29 lipca 2013

Gryczano-serowe naleśniki

Naleśniki z pysznym i zdrowym nadzieniem z kaszy gryczanej i białego sera, doprawione natką pietruszki. Podane z odrobiną kwaśnej śmietany stanowią zdrową i bardzo pożywną propozycję na obiad. Świetnie nadają się także do ponownego odgrzana i zaserwowania na przykład na kolację. Początkowo przepis wydawać się może dość dziwny, ale naprawdę warto spróbować farszu z kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ nawet bez naleśników jest przepyszny!


Składniki:

Farsz:
- 2 woreczki kaszy gryczanej dobrej jakości,
- kostka białego sera twarogowego (ok 250 gr),
- nieduży pęczek natki pietruszki,
- 1 średnia cebula,
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany,
- oliwa, sól, pieprz.

Naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- jajko,
- odrobina oleju rzepakowego,
- woda gazowana,
- szczypta soli.


Wykonanie:

Farsz: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ugotowaną kaszę i rozdrobiony biały ser, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy (ilość śmietany zależy od tego jak suchy jest farsz). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki: w dużym naczyniu mieszany mleko, olej i jajko, stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być dość rzadkie, więc dolewamy odpowiednią ilość wody gazowanej. Doprawiamy odrobiną soli. Smażymy cienkie naleśniki, jeśli mamy dobrą patelnię nie musimy używać oleju do smażenia.

Na gotowych naleśnikach układamy farsz (wystarczy na połowie naleśnika) i składamy np. w kopertę (jeśli farszu będzie zbyt dużo, naleśniki mogą pękać na rogu). Przed podaniem możemy je jeszcze obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany.


SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Przepyszne! Robię bardzo podobne ale nie daję pietruszki i tylko 1 woreczek kaszy na kostkę sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować z pietruchą, jeśli się ją oczywiście lubi, naszym zdaniem w tym przypadku świetnie podkręca smak:-)

      Usuń
  2. Zdają się być naprawdę cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, pietruszkę uwielbiam do wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie i na pewno jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń