13 sierpnia 2013

Kolorowa pizza z pesto

Pizza to jedno z dań najczęściej zamawianych "na mieście". Rzeczywiście, gdy wybierzemy dobrą pizzerię zachwytom nie ma końca. W wolnej chwili warto jednak spróbować upiec pizzę w domu, podstawą będzie tutaj dobre ciasto, do którego wybierzemy swoje ulubione dodatki. W naszym przypadku były to oliwki, salami, mozzarella i czerwona cebulka. Zazwyczaj placek przed ułożeniem dodatków smaruje się sosem pomidorowym, lecz by urozmaicić nasz wypiek postanowiliśmy zamiast niego wykorzystać zielone pesto. Efekt smakowy naprawdę godny polecenia! 



Składniki (na dwie średnie pizze):

- 1/2 kg mąki (+ dodatkowo 2-3 łyżki do podsypywania w trakcie wyrabiania),
- jajko,
- 5-6 łyżek oleju,
- ok. 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody,
- ok. 15 gr drożdży,
- szczypta soli. 
- 2-3 łyżki zielonego pesto,
- ulubione dodatki, np. salami, oliwki, czerwona cebula, mozarella,
- oregano.

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy olej, drożdże i stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ręką. Gdy ciasto jest już w miarę dobrze wyrobione, wyjmujemy je i dalej, podsypując pozostałą mąką, wyrabiamy w dłoniach. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy przestaje kleić się do rąk - jest to bardzo ważne (efekt ten uzyskamy podsypując stopniowo mąkę w czasie wyrabiania). Gotowe ciasto formujemy w kulę, odkładamy na głęboki talerz, owijamy np. foliową reklamówką i pozostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwie pizze. Ważne, aby pozostawić odrobinę grubsze ciasto na brzegach i uformować ranty.

Tak przygotowane placki smarujemy dokładnie zielonym pesto, pozostawiając 1-2 cm ranty, a następnie układamy ulubione dodatki, u nas były to: salami, oliwki, czerwona cebula i ser mozzarella. Na koniec posypujemy całość oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  220 stopni ok. 15 minut (temperatura i czas pieczenie zależy w dużej mierze od piekarnika, dlatego należy kontrolować proces pieczenia - gdy brzegi się zarumienią pizza powinna być już dobra).  

Pizzę serwujemy z ulubionymi sosami.

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Nigdy ciasta z jajkiem nie robiłam, więc chyba czas przetestować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy naprawdę:-) Przepis znamy od pizzermena, wg tego przepisu (oczywiście w innych proporcjach wszystkich składników, bo z udziałem 10 kg mąki)były pieczone pizze w jego restauracji:-)

      Usuń
  2. Pizzy z pesto nie jadłam. Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przypadł do gustu:-) nam bardzo zasmakowało:-)

      Usuń
  3. Podobnie jak Słodka Babeczka, także jeszcze nie robiłam nigdy ciasta na pizzę z jajkiem. Trzeba się przekonać, jak takie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku aż tak się nie różni chyba, ale na pewno dobrze się udaje i dobrze rośnie:-) polecamy:-)

      Usuń
  4. "W naszym przypadku były to oliwki, salami, mozzarella i czerwona cebulka." ja bym wybrała te same na 100% :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha!:-) dobrze wiedzieć, że mamy podobne gusta:-)))

      Usuń
  5. Pyszny pomysł na pizzę. : )
    Zdecydowanie wolę taką z dużą porcją warzyw!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oto właśnie zaleta domowego wypieku pizzy - dużo, bardzo dużo tych ulubionych składników:-)

      Usuń
  6. Odkąd pamiętam mój mąż uwielbiał pizzę, ale odkąd zrobiłam pyszną domową pizzę w domu nie jada innej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie baaaaaardzo :)

    OdpowiedzUsuń