4 lipca 2013

Brokuł i kalafior z piersią kurczaka w sosie na białym winie

Aksamitny i przepyszny sos śmietanowy z curry. Brokuł, kalafior i kurczak podlane białym winem. Propozycja nie do odrzucenia na romantyczną kolację albo inną szczególną okazję. Doskonałym dodatkiem będą pieczone ziemniaczki, makaron lub ryż. Wiodące na pokuszenie i niezwykle pyszne połączenie, które pełnię swych smaków i aromatów zawdzięcza półwytrawnemu trunkowi.



Składniki:

- pojedyncza pierś z kurczaka,
- mały brokuł,
- mały kalafior,
-. ok. 300 ml kwaśnej śmietany,
- średnia cebulka,
- łyżeczka curry,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- szklanka białego wina (półwytrawne lub wytrawne),
- sól, czosnek granulowany, oliwa z oliwek,


Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w soli, czosnku i oliwie z oliwek, a następnie smażymy. Brokuł i kalafior dzielimy na dość spore różyczki. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, po czym dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy bulionem, całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Wlewamy szklankę wina i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość dusimy aż prawie cały płyn odparuje. Śmietanę dokładnie mieszany z  łyżeczką curry i dodajemy na patelnie (po zdjęciu jej z ognia) i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż sos osiągnie gęstą konsystencję. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą. 


SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. WSPANIAŁE! Wczoraj naszła mnie ochota na kalafiora, dziś zaglądam na Twojego bloga a tu takie pyszności. Dziś koniecznie muszę zjeść takiego pysznego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niby takie proste, a ochotę mi narobiłaś straszliwą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie w temacie, ale zapraszam i nominuję :) http://copysznego.blogspot.com/2013/07/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie z moich ulubionych składników!

    OdpowiedzUsuń